Reispapieren

Controleer voor vertrek alle reispapieren die je ontvangen hebt. Jouw vakantie-accommodatie is vanzelfsprekend ook op de hoogte van jouw reservering en men beschikt over dezelfde reserveringsgegevens als die vermeld staan in jouw reispapieren. De beheerder moet zich exact aan de reserveringsomschrijving houden.

Verzekeringen en geld

Een reis- en annuleringsverzekering is natuurlijk onontbeerlijk. We raden je ook aan de groene verzekeringskaart van jouw auto mee te nemen. Je moet altijd een geldig rijbewijs en identiteitskaart of paspoort kunnen tonen. Contant geld voor onderweg en op jouw eindbestemming is handig. Denk aan kleine aankopen in bijvoorbeeld tankstations, aan toiletbezoek, fooien en parkeermeters. Buiten de Eurolanden kunnen valutakoersen schommelen.
Betalen met een creditcard kan op steeds meer plaatsen; er kunnen extra kosten aan verbonden zijn, maar dit wordt meestal duidelijk aangegeven. Met een toenemend aantal bankpasjes kan in diverse landen geld uit de geldautomaat worden gehaald. Informeer bij jouw bank of in het postkantoor welke mogelijkheden er in het buitenland zijn.

Pak verstandig

Zorg er in ieder geval voor dat je het auto-instructieboekje, de groene kaart en het Europees schadeformulier niet vergeet. Neem ook goede, niet verouderde wegenkaarten en een (zak)lamp mee. Laat evenmin de Neckermann-papieren thuis. Houd ze in de buurt van de auto- en verzekeringspapieren, paspoorten, rijbewijzen en medische bescheiden. Een checklist

Bagage

Naast de auto kun je natuurlijk ook met de trein, bus of het vliegtuig naar jouw vakantiebestemming reizen. Let hierbij goed op jouw bagage!

Huisdieren

De meeste huisdieren zijn niet verzot op vakanties. Als het maar enigszins mogelijk is, kunnen ze beter goed verzorgd en in een vertrouwde omgeving achterblijven. Een familielid of een van de buren wil vaak wel op thuisblijvende huisdieren passen. Er zijn ook dierenpensions waar jouw huisdieren een verzorgde vakantie kunnen doorbrengen. Je dient van tevoren op te geven of je een huisdier meeneemt (de toeslag voor huisdieren betaalt je meestal ter plaatse). In veel bungalows, appartementen en vooral hotels zijn huisdieren niet toegestaan. Talloze winkels, zwembaden, restaurants en dergelijke zijn taboe voor honden, wat ook geldt voor het openbaar vervoer. Met ingang van 3 juli 2004 is het verplicht om huisdieren die binnen de EU worden vervoerd, te voorzien van een dierenpaspoort volgens Europees model. Ook moeten de dieren gevaccineerd zijn tegen rabiës en geïdentificeerd zijn middels chip of tatoeage. Dit nieuwe paspoort vervangt alle in Nederland bestaande paspoorten voor het vervoer van dieren naar het buitenland. Jouw dierenarts verzorgt dit paspoort en de vaccinaties. Bepaalde hondenrassen worden in sommige landen niet toegelaten, vaak is naast aanlijning ook een muilkorf verplicht! Jouw dierenarts kan je hierover nader informeren. In de rubriek ‘Huisdieren’ op de landeninformatiepagina’s lees je welke regels er verder worden gehanteerd per land.

Kinderen in de auto

Ga je met de auto? Een dag in de auto lijkt voor kinderen vaak veel langer dan voor volwassenen. Misschien helpen de volgende tips:

  • Pauzeer iedere twee uur. Stop op een plek waar de kinderen hun energie kwijt kunnen en waar ze lekker kunnen spelen. Bevestig een hoes met verschillende vakjes tegen de rugleuning van een voorstoel. Kinderen kunnen er hun lees- en kleurboekjes, poppetjes, knuffeltjes, mp3 speler, computerspelletjes, pennen en potloden in opbergen.
  • Vooral muziek en verhaaltjes vervelen nooit. Van boeken lezen kunnen kinderen snel wagenziek worden. Een goede oplossing is dan om verhalen op CD mee te nemen.
    Kinderen die al wat ouder zijn kan je bij de reis betrekken. Geef ze een eigen routekaart met duidelijke herkenningspunten en laat ze bijvoorbeeld het geld voor de tolweg geven.