Tolwegen en afstanden

Wie reist met de auto, kan tolpassages tegenkomen. Het is een rechtvaardige manier om degene die van het wegennet profiteert, er voor te laten betalen. Er mag echter wel iets tegenover staan en dat gebeurt ook: goede wegen, een snelle verbinding, ruime parkeerplaatsen, comfortabele wegrestaurants, veel telefooncellen en gratis toiletten. Vaak zijn er zelfs overzichtelijke kinderspeelplaatsen en wasgelegenheden. Wie tol wil uitsparen, kiest weliswaar voor een wat ingewikkelder en dus omslachtiger route, maar ziet meestal meer van het land.

Alle onderstaande (verplichte) items kun je voorafgaand aan je reis aanschaffen. Zo kom je onderweg niet voor verrassingen te staan.

Schaf jouw benodigdheden aan

Op nagenoeg alle doorgaande autosnelwegen in Frankrijk enItalië wordt tol geheven. De wegen zijn in zones verdeeld, waardoor er niet voor elke kilometer moet worden betaald. Bovendien gaat het voornamelijk om de snelwegen buiten de stedelijke gebieden. Een tolweg begint doorgaans niet onmiddellijk na de grens.

Het Oostenrijkse tolvignet is verkrijgbaar met een geldigheidsduur van 12 maanden, 2 maanden of 10 dagen.

Zwitserland kent ook het tolvigget, of je koopt een zogeheten Autobahnvignet. Je mag dan gedurende een heel jaar vrij van de snelwegen gebruikmaken. Voor een aanhanger is een apart vignet nodig. We raden je aan het vignet of de vignetten altijd aan te schaffen wanneer je autoreis over Zwitserse wegen zal gaan. Het zal niet meevallen om er uitsluitend op de binnenwegen te rijden. Ook kun je een tolvignet aanschaffen, zoals in Oostenrijk.

Bestel nu >>

Tsjechië kent een soortgelijk tolvignet.

Bestel nu >>

Hongarije kent een soortgelijk tolvignet als Oostenrijk. Nieuw is het systeem met magneetkaarten, zie hiervoor de bestemmingsinformatie bij Hongarije.

Bestel nu >>

In de Dolomieten en Alpen bestaan ook privé-tolheffingen. Eigenaren van mooie wegen en/of wegen die een omweg besparen, kunnen van de rondtoerende toerist een kleine bijdrage verlangen.

 

In principe kan tol met bijna elke valuta worden betaald. Tol kan ook vaak met een creditcard worden betaald. Maar het is altijd handig (en bij kleine stukjes weg gewoon noodzakelijk) om kleingeld in de plaatselijke munteenheid bij de hand te hebben.

Tolvignet weg door ruitschade? Vraag je geld terug
Heb je een duur tolvignet gekocht voor Zwitserland maar heb je ruitschade? Dan moet mogelijk je ruit vervangen worden en ben je het tolvignet kwijt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je geld terug te krijgen. [bron: Independer]

Drie stappen om geld tolvignet terug te krijgen
Het tolvigent kost € 38,50 of 40 Zwitserse frank (2016). Zonde als je dit geld kwijt bent doordat je als gevolg van schade een nieuwe ruit nodig hebt. Neem als eerste contact op met je autoverzekeraar. Mogelijk vergoeden zij de kosten. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen om je geld terug te krijgen:

  1. Vraag je autoverzekeraar om een bevestiging dat zij de kosten niet vergoeden.
  2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het vignet te bewaren. En vraag ook om een factuur van de ruitvervanging.
  3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de Zwitserse douane. Vervolgens krijg je van hen je geld terug.

Je kunt het sturen naar het volgende adres:
Direction générale des douanes, Section Véhicules et redevances sur le trafic routier, Monbijoustrasse 40, CH-3003 Berne

Rijafstanden

Bij alle beschrijvingen van de accommodatie of de stad tref je een rijafstand in kilometers aan vanaf Utrecht (als meest centrale plaats in Nederland gekozen). Graag willen wij hier benadrukken dat dit slechts een indicatie is. Deze afstanden zijn verstrekt door de ANWB en zijn gemeten aan de hand van de kortste route.

Afstandentabel

Met onderstaande afbeelding kun je een inschatting maken van het aantal kilometers tussen een aantal grote plaatsen binnen Europa.

a_55a075f1f4